Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΣυνταγή: Σύγκλινο Μάνης με Λαχανικά στην Κατσαρόλα

Συνταγή: Σύγκλινο Μάνης με Λαχανικά στην Κατσαρόλα

Η Ιστορία του Φαγητού

Το σύγκλινο Μάνης είναι ένα παραδοσιακό προϊόν της Λακωνίας, που παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας και συντηρείται με κάπνισμα και αποθήκευση σε λίπος. Αυτή η μέθοδος συντήρησης έχει ρίζες αιώνων, όταν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να διατηρήσουν το κρέας για μεγάλες περιόδους. Η Μάνη, μια περιοχή γνωστή για την άγρια ομορφιά και την πλούσια ιστορία της, έχει κρατήσει ζωντανή αυτή την παράδοση, δημιουργώντας ένα μοναδικό προϊόν που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση. Το σύγκλινο είναι ιδανικό για να δώσει ξεχωριστό χαρακτήρα σε πολλά πιάτα, όπως αυτό το κοκκινιστό με λαχανικά.

Υλικά

  • 300 γραμμάρια σύγκλινο Μάνης, κομμένο σε κύβους
  • 2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κύβους
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα ντομάτας κονκασέ (400 γραμμάρια)
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • Φρέσκος μαϊντανός για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία Υλικών:
    • Κόψτε το σύγκλινο, τις πατάτες, τα καρότα και την πιπεριά.
    • Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Σοτάρισμα:
    • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
    • Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσαφίσουν.
    • Προσθέστε το σύγκλινο και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα και να αρχίσει να απελευθερώνει τα αρώματά του.
  3. Προσθήκη Λαχανικών:
    • Προσθέστε τις πατάτες, τα καρότα και την κόκκινη πιπεριά στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά.
  4. Μαγείρεμα με Ντομάτα:
    • Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε καλά για 2-3 λεπτά.
    • Ρίξτε την κονσέρβα ντομάτας, το λευκό κρασί, το ζωμό λαχανικών, τη ζάχαρη και το ξίδι.
    • Ανακατέψτε και φέρτε το μείγμα σε βρασμό.
  5. Σιγοβράσιμο:
    • Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα και να ενωθούν οι γεύσεις.
    • Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
  6. Σερβίρισμα:
    • Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να σταθεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.
    • Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό.
    • Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί ή χωριάτικο ψωμί.

Λίγα Λόγια για την Μάνη και το Σύγκλινο

Η Μάνη, γνωστή για το τραχύ της τοπίο και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, φιλοξενεί μοναδικές γεύσεις που αντικατοπτρίζουν την ιστορία και τον χαρακτήρα των κατοίκων της. Το σύγκλινο, με την πλούσια και καπνιστή του γεύση, είναι ένας αναπόσπαστος μέρος αυτής της γαστρονομικής παράδοσης. Συνδυάζοντας το σύγκλινο με φρέσκα λαχανικά σε ένα κοκκινιστό πιάτο, απολαμβάνουμε ένα κομμάτι της Μάνης στο τραπέζι μας, γεμάτο αρώματα και γεύσεις που μας ταξιδεύουν στα παραδοσιακά χωριά και την αυθεντική φιλοξενία των Μανιατών.

Μοίρασε το Άρθρο

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοσμικές Δονήσεις & Αστρολογικές Κατευθύνσεις για το Ζώδιό σου!

0
Η νέα εβδομάδα ξεκινά με δυναμικές αστρολογικές επιρροές που φέρνουν αλλαγές, προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες σε κάθε ζώδιο. Ο Ήλιος στον Κριό ενισχύει την...