Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΣυνταγή: "Πατατάτο Κυκλάδων" η νοστιμιά της παράδοσης στο πιάτο σας

Συνταγή: “Πατατάτο Κυκλάδων” η νοστιμιά της παράδοσης στο πιάτο σας

Η Κυκλαδίτικη κουζίνα είναι γεμάτη αρώματα και γεύσεις από τη θάλασσα και την πλούσια παράδοση των νησιών μας. Ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα των Κυκλάδων είναι το πατατάτο. Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο κοκκινιστό, το οποίο συναντάμε κυρίως στη Νάξο και την Αμοργό, με βασικά υλικά το κατσικάκι ή το αρνάκι και τις αγαπημένες μας πατάτες. Αυτή η συνταγή συνδυάζει απλά, φρέσκα υλικά που αναδεικνύουν την αγνότητα και την αυθεντικότητα της ελληνικής γης.

Αμοργός

Υλικά

Για να φτιάξετε το πατατάτο όπως το μαγειρεύουν στα Κυκλαδίτικα σπίτια, θα χρειαστείτε:

  • 1 κιλό κατσικάκι ή αρνάκι (προτιμήστε ντόπιο, ελεύθερης βοσκής)
  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2-3 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (κατά προτίμηση έξτρα παρθένο ελληνικό)
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, τα φύλλα δάφνης και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά.
  5. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  6. Προσθέτουμε τις πατάτες, αλάτι και πιπέρι, και συμπληρώνουμε με νερό αν χρειάζεται για να καλυφθούν τα υλικά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι πατάτες τρυφερές και το κρέας να λιώσει στο στόμα.
  7. Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Σερβίρισμα

Σερβίρετε το πατατάτο ζεστό, με φρέσκο ψωμί και μία δροσερή σαλάτα από ντομάτα ή αγγούρι για να συνοδεύσετε τις πλούσιες γεύσεις του.

Λίγα λόγια για τις Κυκλάδες

Οι Κυκλάδες είναι ένας τόπος μαγευτικός, με μοναδικά τοπία και ατέλειωτες παραλίες. Πέρα όμως από τη φυσική ομορφιά, τα νησιά αυτά κρύβουν θησαυρούς και στην κουζίνα τους. Η παράδοση εδώ βασίζεται στα φρέσκα, τοπικά προϊόντα και την τέχνη της απλότητας, κάτι που αποτυπώνεται στο πατατάτο. Κάθε μπουκιά είναι γεμάτη με την αίσθηση της αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας και της μακραίωνης παράδοσης των νησιωτών.

Μαγειρέψτε το πατατάτο με φρέσκα υλικά

Σας προτρέπουμε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή με φρέσκα, ελληνικά υλικά για να νιώσετε και εσείς τη γνήσια νοστιμιά της κυκλαδίτικης παράδοσης. Αναζητήστε κρέας από τοπικούς παραγωγούς και χρησιμοποιήστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για να απογειώσετε το πιάτο σας. Θα δείτε πως η ποιότητα των υλικών κάνει όλη τη διαφορά!

Γυρίστε τη μαγειρική σας σε βίντεο!

Μην ξεχάσετε να φωτογραφίσετε ή ακόμα και να βιντεοσκοπήσετε τη δική σας παρασκευή του πατατάτου και να τη στείλετε στο mageirevo@wvox.gr! Θα δημοσιεύσουμε τις δημιουργίες σας στο ειδικό ένθετο της ιστοσελίδας μας “Μαγειρεύω στο σπίτι”, καθώς και στα κοινωνικά μας δίκτυα, ώστε να μοιραστούμε τη νοστιμιά και τη χαρά της παραδοσιακής κουζίνας.

Επίσης, αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερες παραδοσιακές συνταγές και να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς, εγγραφείτε στο newsletter μας! Θα σας κρατάμε ενήμερους για νέες ιδέες και προτάσεις μαγειρικής με υλικά από τη γη μας.

Καλή σας όρεξη και καλές μαγειρικές δημιουργίες!

Μοίρασε το Άρθρο

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σήμερα οι Πλανήτες Σου Ψιθυρίζουν: Τι Μήνυμα Έχει το Σύμπαν για...

0
Η τελευταία ημέρα του Μαρτίου κλείνει με δυνατές ενέργειες, καθώς ο Ήλιος στους 10° του Κριού μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και θέληση για δράση. Η...