Το Μαστέλο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Σίφνου που συνδέεται άρρηκτα με την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και τις γαστρονομικές του παραδόσεις. Το όνομα «Μαστέλο» προέρχεται από το πήλινο σκεύος στο οποίο παρασκευάζεται το φαγητό, και που από τον 19ο αιώνα και έπειτα αποτέλεσε βασικό στοιχείο της σιφνέικης κουζίνας. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή μαγειρεύεται κυρίως το Πάσχα, αλλά πλέον αποτελεί σήμα κατατεθέν της τοπικής κουζίνας και μπορεί να απολαύσει κανείς σε διάφορες γιορτές και συγκεντρώσεις όλο τον χρόνο.
Υλικά:
- 1,5 κιλό αρνί ή κατσίκι (προτιμήστε το μπούτι ή την πλάτη)
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 2 ματσάκια άνηθο ψιλοκομμένο
- 2-3 κλωνάρια μάραθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι
- 3-4 κλωνάρια δεντρολίβανο
- 1 λεμόνι (το χυμό)
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αμπελόκλαδα (προαιρετικά, για τη βάση του σκεύους)

Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του κρέατος: Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το μαρινάρουμε σε ένα μπολ με το κόκκινο κρασί, το μισό από τον ψιλοκομμένο άνηθο, το μάραθο, το αλάτι, το πιπέρι, και το χυμό από το λεμόνι. Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2-3 ώρες ή ιδανικά για όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
- Ετοιμασία του μαστέλου: Στρώνουμε τη βάση του πήλινου σκεύους (μαστέλο) με τα αμπελόκλαδα, τα οποία βοηθούν στο να μην κολλήσει το κρέας κατά το ψήσιμο και προσθέτουν μια ιδιαίτερη γεύση. Αν δεν έχουμε αμπελόκλαδα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό χαρτί.
- Τοποθέτηση και ψήσιμο: Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το τοποθετούμε στο σκεύος πάνω από τα αμπελόκλαδα. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα και ρίχνουμε από πάνω τον υπόλοιπο άνηθο και τα κλωνάρια του δεντρολίβανου. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε το μαστέλο με καπάκι ή με αλουμινόχαρτο.
- Ψήσιμο: Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 3-4 ώρες, μέχρι το κρέας να γίνει πολύ μαλακό και να ξεκολλάει εύκολα από τα κόκαλα. Στα τελευταία 30 λεπτά, αφαιρούμε το καπάκι για να ροδίσει η επιφάνεια του κρέατος.
- Σερβίρισμα: Αφήνουμε το μαστέλο να σταθεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρουμε, συνοδευόμενο από πατάτες φούρνου ή φρέσκο ψωμί.
Μία Γεύση από την Καρδιά της Σίφνου
Η Σίφνος, με την πλούσια γαστρονομική της παράδοση, αποτελεί έναν πραγματικό γαστρονομικό παράδεισο για τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας. Το Μαστέλο, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της πιάτα, ενσωματώνει την απλότητα και την αυθεντικότητα που διακρίνουν τις συνταγές του νησιού. Τα ήπια αρώματα του άνηθου και του δεντρολίβανου, μαζί με την παραδοσιακή μέθοδο μαγειρέματος, φέρνουν στο τραπέζι τη γεύση και την παράδοση της Σίφνου. Αν ποτέ βρεθείτε στο νησί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αυτό το υπέροχο πιάτο και να απολαύσετε την αυθεντική φιλοξενία και την μοναδική ομορφιά του τόπου.