Σήμερα θα φτιάξουμε κάτι διαφορετικό, μια συνταγή που κουβαλά τη γεύση της παράδοσης και την ένταση της ελληνικής φύσης. Οι μακαρούνες με ξινόγαλο και καρύδια, ένα πιάτο με καταγωγή από την Κάρπαθο, είναι η απόλυτη επιλογή αν θέλεις να φέρεις στο τραπέζι σου την αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας και, ταυτόχρονα, να εντυπωσιάσεις. Η Κάρπαθος, γνωστή για την πλούσια πολιτιστική της παράδοση, έχει μια κουζίνα γεμάτη «κρυφά διαμάντια» που αξίζει να ανακαλύψουμε. Τα ζυμαρικά αυτά ήταν το γεύμα των αγροτών, φτιαγμένα με υλικά που έβρισκαν στα χέρια τους, όπως το ξινόγαλο από την τοπική κατσικίσια κτηνοτροφία και οι καρδιές από καρύδια που έβρισκαν στο βουνό. Εμείς, όμως, θα προσθέσουμε μία έξτρα πινελιά, το θρυμματισμένο ανθότυρο που θα χαρίσει ακόμα περισσότερη κρεμώδη υφή και γεύση!

Υλικά
- 500 γρ. μακαρούνες (ή οποιοδήποτε κοντό ζυμαρικό, όπως βίδες)
- 200 γρ. ξινόγαλο
- 100 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
- 100 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. ξερό θυμάρι ή ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά: Σε αλατισμένο νερό, βράζουμε τις μακαρούνες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου μέχρι να γίνουν al dente.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να αρωματίσει. Προσθέτουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Συνδυάζουμε τα υλικά: Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε απαλά, να πάει παντού. Ρίχνουμε το θρυμματισμένο ανθότυρο και το θυμάρι ή τη ρίγανη, ανακατεύοντας για λίγο ακόμα.
- Τελικές πινελιές: Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού για φρεσκάδα και αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση.
- Σερβίρουμε: Σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζουμε λίγα ακόμα καρύδια από πάνω και σερβίρουμε αμέσως για να διατηρηθεί η κρεμώδης υφή.
Tip: Αν σου αρέσει η πιο έντονη γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι στο τέλος για μία έξτρα πικάντικη νότα. Για το καβούρδισμα των καρυδιών, πρόσεξε να μην τα αφήσεις πολλή ώρα στο τηγάνι γιατί πικρίζουν.
Η μακαρούνα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Καρπάθου, μιας περιοχής όπου η παράδοση παραμένει ζωντανή και η φύση αγκαλιάζει τη ζωή των κατοίκων. Η Κάρπαθος, γεμάτη βουνά και καταπράσινα τοπία, κρατά τη μαγειρική της παράδοση σχεδόν ανέπαφη από τις επιρροές του μοντέρνου τρόπου ζωής. Τα μακαρόνια αυτά συνδυάζουν τη γεύση του απλού και ταυτόχρονα της γενναιοδωρίας που προσφέρουν οι πρώτες ύλες του τόπου. Με αυτή τη συνταγή, μπορείς να πάρεις μια γεύση της ιστορίας και της αυθεντικότητας της Καρπάθου, απευθείας στο τραπέζι σου.