Η μακαρονάδα με κιμά έχει τις ρίζες της στην Ιταλία, όπου εμφανίζεται ως “ragù alla bolognese.” Αυτό το πιάτο ξεκίνησε ως πλούσια σάλτσα με κρέας και ντομάτα που αγκάλιαζε τα ζυμαρικά, με στόχο να προσφέρει θρέψη και απόλαυση. Όταν όμως ταξίδεψε στην Ελλάδα, προστέθηκαν στοιχεία της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης, όπως η κανέλα και το φύλλο δάφνης, δίνοντάς του μια γεύση γνώριμη και ζεστή που το έκανε να μοιάζει “δικό μας”. Σήμερα, σας προτείνουμε μια εκδοχή που τιμά την παράδοση και ανανεώνεται με κρέμα παρμεζάνας και φρέσκο βασιλικό.

Υλικά
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 καρότο, τριμμένο
- 1 κονσέρβα ντομάτας ή 500 γρ. φρέσκες ντομάτες, τριμμένες
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ φλ. κόκκινο κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- Ελαιόλαδο
- 500 γρ. σπαγγέτι
- Φρέσκος βασιλικός για το σερβίρισμα
- 200 ml κρέμα γάλακτος και 50 γρ. παρμεζάνα για την κρέμα παρμεζάνας
Δείτε ακόμα Συνταγή: Σκιουφιχτά μακαρόνια Κρήτης: Μια αυθεντική παραδοσιακή συνταγή
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα, τη ζάχαρη, τη δάφνη και την κανέλα. Σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
- Για την κρέμα παρμεζάνας: Σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
- Σερβίρουμε τα μακαρόνια με κιμά, περιχύνοντας την κρέμα παρμεζάνας και γαρνίροντας με φρέσκο βασιλικό.
Η μακαρονάδα με κιμά, αν και ιταλικής προέλευσης, έχει βρει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της ελληνικής κουζίνας. Στην Ελλάδα, το πιάτο αυτό εμπλουτίστηκε με τα αγαπημένα μας βότανα και έγινε μέρος της οικογενειακής παράδοσης. Η ανανεωμένη αυτή εκδοχή είναι ένας τρόπος να παντρεύουμε το οικείο με το μοντέρνο, φέρνοντας νέες γεύσεις σε ένα πιάτο γεμάτο ιστορία.