Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΣυνταγή: Κοτόπουλο Γιουβέτσι με μία Μοντέρνα Πινελιά

Συνταγή: Κοτόπουλο Γιουβέτσι με μία Μοντέρνα Πινελιά

Η Ιστορία του

Το γιουβέτσι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά της Ελλάδας, που κουβαλά την πλούσια ιστορία της κουζίνας μας. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη “γιουβέτσι”, που είναι τουρκική και σημαίνει το πήλινο σκεύος όπου μαγειρευόταν το φαγητό. Έχει τις ρίζες του στην ανατολική Μεσόγειο, και ειδικά στις περιοχές όπου οι νοικοκυρές έβαζαν τα φαγητά τους να σιγοψήνονται στους φούρνους του χωριού. Το γιουβέτσι είναι παραδοσιακά πιάτο για γιορτές και οικογενειακές μαζώξεις, με πλούσια γεύση από τα ζυμαρικά που σιγοψήνονται με το κρέας.

Σήμερα, θα δώσουμε σε αυτό το κλασικό πιάτο μια σύγχρονη πινελιά, με την προσθήκη μπαχαρικών και λαχανικών που θα το κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρον και θρεπτικό.

Υλικά:

  • 1 κιλό κοτόπουλο (μπούτι ή στήθος), κομμένο σε κομμάτια
  • 500 γρ. κριθαράκι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 καρότο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε κύβους
  • 1 κουταλιά γλυκιά πάπρικα
  • 1 κουταλιά μπαχάρι σε σκόνη
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
  • 100 γρ. φέτα ή ανθότυρο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 500 ml ζεστό νερό ή ζωμό κότας
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει καλά απ’ όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το κολοκυθάκι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τα κονκασέ ντοματάκια, την πάπρικα, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο και το ξυλάκι κανέλας (αν χρησιμοποιούμε), καθώς και το μέλι.
  4. Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά.
  5. Σε ένα ταψί, απλώνουμε το κριθαράκι και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με το κοτόπουλο και τα λαχανικά. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται.
  6. Ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην κολλήσει το κριθαράκι.
  7. Μόλις το γιουβέτσι είναι έτοιμο, θρυμματίζουμε από πάνω φέτα ή ανθότυρο και γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.

Μοντέρνα Πινελιά:

Η προσθήκη του κολοκυθιού και του καρότου, καθώς και το μέλι και η κανέλα, δίνουν μια γλυκιά και αρωματική διάσταση στο πιάτο. Ο συνδυασμός αυτών των γεύσεων αναδεικνύει το κοτόπουλο και προσθέτει πολυπλοκότητα στο γιουβέτσι.

Λίγα λόγια για την Μάνη

Η συνταγή αυτή εμπνέεται από τις παραδόσεις της Μάνης, μιας περιοχής γεμάτης ιστορία και πολιτισμό. Οι Μανιάτες φημίζονται για τη φιλοξενία τους και την αυθεντική τους κουζίνα, που συνδυάζει τα πλούσια τοπικά προϊόντα με τον μοναδικό τρόπο ζωής της περιοχής. Σε αυτή τη γη της ελιάς και της πέτρας, το φαγητό έχει πάντα κεντρική θέση στις οικογενειακές στιγμές, και το γιουβέτσι δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι σε γιορτές και πανηγύρια. Σήμερα, προσθέτοντας μια μοντέρνα πινελιά σε αυτό το παραδοσιακό πιάτο, κρατάμε ζωντανή την παράδοση ενώ εξερευνούμε νέες γεύσεις.

Μοίρασε το Άρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σήμερα οι Πλανήτες Σου Ψιθυρίζουν: Τι Μήνυμα Έχει το Σύμπαν για...

0
Η τελευταία ημέρα του Μαρτίου κλείνει με δυνατές ενέργειες, καθώς ο Ήλιος στους 10° του Κριού μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και θέληση για δράση. Η...