Το χειμωνιάτικο αυτό πιάτο με μοσχάρι και λαχανικά ρίζας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής υπαίθρου, που χρονολογείται από εποχές όπου το φαγητό δεν ήταν μόνο πηγή θρέψης αλλά και μέσο για να συνδεθούν οι άνθρωποι με τη φύση και τις εποχές. Τα χωριά της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, όπου τα κρύα του χειμώνα απαιτούσαν ζεστά και χορταστικά πιάτα, αποτελούν την καρδιά της παράδοσης αυτού του φαγητού. Εδώ, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν τις σοδιές των αγρών τους, φέρνοντας στο τραπέζι ό,τι πιο φρέσκο και νόστιμο προσέφερε η γη τους.
Το φαγητό αυτό ήταν, και παραμένει, σύμβολο της αφθονίας και της οικογενειακής θαλπωρής. Με την τέχνη της σιγοβρασμένης μαγειρικής, οι νοικοκυρές επιτύγχαναν μια βαθιά και πλούσια γεύση που αναδεικνύει τα αρώματα των υλικών και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα πιάτο που χορταίνει σώμα και ψυχή. Η προσθήκη μπαχαρικών όπως το μπαχάρι και η κανέλα, μαζί με το άρωμα της δάφνης, δίνουν σε αυτό το πιάτο μια μοναδική φινέτσα, που «μιλά» για τη γαστρονομική σοφία των παλιών.

Υλικά
- 600 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (σε κομμάτια)
- 2 πράσα (κομμένα σε ροδέλες)
- 3 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
- 1 μικρό σέλινο (κομμένο σε κομμάτια)
- 1 μεγάλη πατάτα (σε κύβους)
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα (σε κύβους)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 κουτί κονκασέ ντομάτας ή 200 γρ. τριμμένη ντομάτα
- 100 ml κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα (για πιο βαθιά γεύση)
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
- Ετοιμασία του κρέατος: Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρούμε το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σοτάρισμα λαχανικών: Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν και να αναδείξουν το άρωμά τους.
- Προσθήκη ντομάτας και κρασιού: Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το κρασί (αν χρησιμοποιήσουμε) και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την πάπρικα, την κανέλα, το μπαχάρι και τα φύλλα δάφνης.
- Σιγοβράσιμο: Βάζουμε πάλι το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα καρότα, τη γλυκοπατάτα, την πατάτα και το σέλινο. Σκεπάζουμε με το ζωμό ή νερό, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1,5-2 ώρες ή μέχρι το κρέας και τα λαχανικά να είναι τρυφερά και η σάλτσα να έχει δέσει.
- Σερβίρισμα: Σερβίρουμε το πιάτο ζεστό με λίγο επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ιστορία του Τόπου
Αυτή η συνταγή είναι εμπνευσμένη από την αγροτική ζωή της Πελοποννήσου, μια περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους και παραδοσιακές γεύσεις. Τα βουνά της Αρκαδίας και της Λακωνίας, με τα πανέμορφα τοπία και το άγριο φυσικό περιβάλλον, φιλοξενούν ακόμη και σήμερα παραδοσιακούς αγρότες που συνεχίζουν να καλλιεργούν λαχανικά, σιτηρά και μυρωδικά με φροντίδα και γνώση. Στις γιορτές του χειμώνα, στα πελοποννησιακά χωριά, τέτοιες συνταγές ήταν κέντρο του οικογενειακού τραπεζιού, φέρνοντας μαζί τους μνήμες και αρώματα της παλιάς Ελλάδας.
Κάθε πιάτο με μοσχάρι, λαχανικά και χειμωνιάτικα μυρωδικά είναι συνυφασμένο με την ιστορία και την αγάπη του τόπου και των ανθρώπων που τον καλλιέργησαν, δημιουργώντας φαγητά που δίνουν γεύση στη ζωή και ζεσταίνουν την καρδιά.