Η Καταγωγή
Τα σουτζουκάκια σμυρνέικα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, με ρίζες βαθιά στο χρόνο και την ιστορία της Μικράς Ασίας. Η γεύση τους συνδέεται άρρηκτα με τη Σμύρνη, την πόλη της Μικράς Ασίας, που υπήρξε κέντρο εμπορίου, πολιτισμού και γαστρονομίας. Το άρωμα του κύμινου και η πλούσια σάλτσα ντομάτας κάνουν αυτό το πιάτο να ξεχωρίζει, ενώ οι μνήμες του προσφυγικού ελληνισμού το καθιστούν σύμβολο της παράδοσης. Σήμερα, όμως, θα δώσουμε μια μοντέρνα πινελιά σε αυτό το κλασικό πιάτο, φέρνοντας το παρελθόν στο σήμερα με νέα υλικά και τεχνικές που το ανανεώνουν.

Υλικά:
Για τα σουτζουκάκια:
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (κατά προτίμηση από σπάλα)
- 100 γρ. κιμά από αρνί (για πιο βαθιά γεύση)
- 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε κρασί κόκκινο αντί για νερό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Για τη σάλτσα:
- 500 γρ. ντομάτες ώριμες, τριμμένες
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι
- Μισό φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- Αλάτι & πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- Ρύζι μπασμάτι με κουρκουμά και φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση:
- Ετοιμασία των σουτζουκακίων: Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε τον κιμά από μοσχάρι και αρνί, το μουλιασμένο ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Πλάσιμο και τηγάνισμα: Πλάθουμε μικρά μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
- Σάλτσα ντομάτας: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε την πιπεριά σε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη δάφνη, το βαλσαμικό ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Μαγείρεμα των σουτζουκακίων στη σάλτσα: Προσθέτουμε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια στη σάλτσα και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν όλες τις γεύσεις.
- Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με ρύζι μπασμάτι με κουρκουμά και φιστίκια Αιγίνης για ένα έξτρα κριτσανιστό στοιχείο.
Η Ιστορία της Σμύρνης
Η Σμύρνη, μία από τις πιο ζωντανές πόλεις της Μικράς Ασίας, υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και γεύσεων. Από την αρχαιότητα μέχρι την καταστροφή του 1922, η πόλη αυτή ήταν γνωστή για το πλούσιο εμπορικό και πολιτιστικό της δυναμικό. Οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, έφεραν μαζί τους παραδόσεις, συνήθειες και κυρίως γεύσεις που άλλαξαν τη γαστρονομία της χώρας για πάντα. Τα σουτζουκάκια, με το χαρακτηριστικό άρωμα του κύμινου, αποτελούν ένα μοναδικό κομμάτι αυτής της κληρονομιάς. Σήμερα, ανανεώνοντας τη συνταγή, τιμούμε αυτή την ιστορία ενώ συνεχίζουμε να την εξελίσσουμε.