Οι ρεβυθοκεφτέδες της Σίφνου είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και αγαπημένα εδέσματα των Κυκλάδων. Η Σίφνος, γνωστή για τη γαστρονομική της παράδοση, έχει δημιουργήσει αυτό το υπέροχο πιάτο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της. Οι ρεβυθοκεφτέδες, με την τραγανή τους υφή και την αρωματική γεύση τους, φέρνουν μαζί τους ιστορίες από το παρελθόν.
Λέγεται ότι οι ρεβυθοκεφτέδες πρωτοφτιάχτηκαν από τους ντόπιους της Σίφνου κατά τη διάρκεια των σκληρών χειμώνων, όταν τα ρεβύθια ήταν ένα από τα λίγα διαθέσιμα τρόφιμα. Οι νοικοκυρές ανακάλυψαν έναν τρόπο να μετατρέψουν τα απλά αυτά όσπρια σε ένα γευστικότατο και θρεπτικό φαγητό, προσθέτοντας μυρωδικά και μπαχαρικά από τους κήπους τους. Σήμερα, οι ρεβυθοκεφτέδες παραμένουν μια δημοφιλής λιχουδιά, όχι μόνο για τους κατοίκους της Σίφνου, αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού.
Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να φτιάξουμε αυτούς τους υπέροχους ρεβυθοκεφτέδες.

Συνταγή για Ρεβυθοκεφτέδες Σίφνου
Υλικά
- 500 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα για 24 ώρες)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Οδηγίες
- Προετοιμασία Ρεβυθιών: Στραγγίζουμε τα μουλιασμένα ρεβύθια και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τα πολτοποιούμε είτε με ένα πιρούνι είτε στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε μια χοντροκομμένη πάστα.
- Ανακάτεμα Υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το πουρέ από τα ρεβύθια με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, σκόρδο, μαϊντανό και δυόσμο. Προσθέτουμε το κύμινο, τη μαντζουράνα, το αλάτι και το πιπέρι. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Σχηματισμός Κεφτέδων: Παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα και πλάθουμε σε μικρούς κεφτέδες, περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού.
- Τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις μέχρι να γίνουν χρυσαφένιοι και τραγανοί από όλες τις πλευρές. Τοποθετούμε τους τηγανισμένους ρεβυθοκεφτέδες σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
- Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τους ρεβυθοκεφτέδες ζεστούς με μια δόση γιαουρτιού ή τζατζικιού και φρέσκια σαλάτα.
Καλή απόλαυση! Οι ρεβυθοκεφτέδες της Σίφνου είναι μια γεύση που θα σας μεταφέρει απευθείας στις Κυκλάδες, φέρνοντας μαζί τους αρώματα και παραδόσεις αιώνων.