Η Ιστορία του Ρατατούι
Το ρατατούι (Ratatouille) είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της γαλλικής κουζίνας, που προέρχεται από την περιοχή της Προβηγκίας. Το όνομά του προέρχεται από τη γαλλική λέξη “touiller”, που σημαίνει “ανακατεύω”, αφού τα λαχανικά σιγοψήνονται και ανακατεύονται απαλά για να δώσουν ένα αποτέλεσμα γεμάτο αρώματα. Αυτή η συνταγή ενσαρκώνει την ουσία της μεσογειακής διατροφής, αφού είναι γεμάτη με φρέσκα λαχανικά όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ντομάτες και πιπεριές.

Συνταγή: Παραδοσιακό Ρατατούι
Υλικά
- 2 μελιτζάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
- 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
- 4 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο
- Αλάτι και πιπέρι
- Φρέσκος βασιλικός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ετοιμάστε τα λαχανικά: Κόψτε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τις ντομάτες σε φέτες, προσέχοντας το πάχος να είναι ομοιόμορφο για ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά.
- Τοποθετήστε τα λαχανικά: Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος, τοποθετήστε τις φέτες λαχανικών σε σειρές, εναλλάσσοντας τα χρώματα. Ραντίστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίστε με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
- Ψήστε στο φούρνο: Σκεπάστε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι τα λαχανικά να ροδίσουν.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε το ρατατούι ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με λίγο φρέσκο βασιλικό και φρέσκο ψωμί.
Γεύσεις της Προβηγκίας στο Πιάτο σας
Το ρατατούι είναι η επιτομή του καλοκαιριού στο πιάτο. Αυτή η πλούσια σαλάτα λαχανικών μεταφέρει τα αρώματα και τις γεύσεις της γαλλικής Προβηγκίας, φέρνοντας την καρδιά της Μεσογείου στην κουζίνα σας. Φτιάξτε αυτή τη συνταγή με φρέσκα λαχανικά από την τοπική αγορά και απολαύστε το άρωμα και τη γεύση που μόνο η φρεσκάδα μπορεί να προσφέρει.
Αν δοκιμάσετε να φτιάξετε το ρατατούι σας, μοιραστείτε μαζί μας τις δημιουργίες σας! Στείλτε μας φωτογραφίες ή βίντεο από το πιάτο σας στο mageirevo@wvox.gr, και δείτε τις να ανεβαίνουν στην ενότητα «Μαγειρεύω στο Σπίτι» και στα κοινωνικά μας δίκτυα.
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μην χάνετε καμία συνταγή και να λαμβάνετε νέα για τη μαγειρική!