Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως αναψυκτικά, πατατάκια και μπισκότα, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένα προβλήματα μνήμης και εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Η έρευνα παρακολούθησε 30.239 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω για περίπου έντεκα χρόνια. Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τις διατροφικές τους συνήθειες μέσω ερωτηματολογίων, και οι ερευνητές υπολόγισαν την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σε γραμμάρια ανά ημέρα. Οι τροφές ταξινομήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, από τις λιγότερο έως τις περισσότερο επεξεργασμένες.
Από τους συμμετέχοντες, 14.175 εξετάστηκαν για γνωστική παρακμή και 20.243 για εγκεφαλικό επεισόδιο, χωρίς κανείς να έχει ιστορικό αυτών των προβλημάτων στην αρχή της μελέτης. Μέχρι το τέλος της έρευνας, 768 άτομα διαγνώστηκαν με γνωστική εξασθένηση και 1.108 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη βρήκε ότι η αύξηση κατά 10% στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με 16% υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής διαταραχής. Αντίθετα, η κατανάλωση περισσότερων μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με 12% χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με 8% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η κατανάλωση μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με 9% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των προβλημάτων μνήμης ή εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά δείχνει μια συσχέτιση. “Περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να κατανοηθεί καλύτερα ποια συστατικά τροφίμων ή διαδικασίες επεξεργασίας έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση,” εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τέιλορ Κίμπερλι.