Η Παστιτσάδα είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Κέρκυρας με ρίζες που φτάνουν πίσω στην Ενετοκρατία. Αυτή η πλούσια και αρωματική συνταγή με βάση το μοσχάρι ή το κοτόπουλο, μαγειρεμένο σε πλούσια σάλτσα με κόκκινο κρασί, μπαχαρικά και ντομάτες, συνοδεύεται συνήθως με μακαρόνια. Η Παστιτσάδα έχει καταφέρει να επιβιώσει μέσα στους αιώνες και να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, ενώ παραμένει αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους. Στη σημερινή μας συνταγή, θα προσθέσουμε μια μοντέρνα πινελιά χρησιμοποιώντας ένα τοπικό προϊόν, τη φέτα, για να δώσουμε μια νέα διάσταση στη γεύση.

Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι, κομμένο σε κομμάτια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1 κουτί ντομάτες ψιλοκομμένες ή πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 400 γρ μακαρόνια (σπαγγέτι ή πέννες)
- 200 γρ φέτα θρυμματισμένη
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Μαρινάρισμα: Τοποθετούμε τα κομμάτια του μοσχαριού σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.
- Μαγείρεμα:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το μοσχάρι. Σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει καλά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο από τη μαρινάδα και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε την πάπρικα, την κανέλα, το γαρίφαλο, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες (ή τον πελτέ) και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1.5-2 ώρες μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και η σάλτσα να δέσει.
- Βράσιμο μακαρονιών:
- Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζουμε και τα διατηρούμε ζεστά.
- Συνδυασμός:
- Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν με τη σάλτσα.
- Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε ελαφρά για να ενσωματωθεί.
Η Παστιτσάδα με την προσθήκη της φέτας αναδεικνύει μια νέα, αναπάντεχη γευστική εμπειρία που συνδυάζει την παράδοση με μια σύγχρονη πινελιά. Η πλούσια σάλτσα ντομάτας και κρασιού συμπληρώνεται άριστα από τη κρεμώδη και αλμυρή υφή της φέτας, ενώ το άρωμα των μπαχαρικών δημιουργεί μια αξέχαστη γεύση. Απολαύστε αυτή την ανανεωμένη εκδοχή της κερκυραϊκής κλασικής συνταγής με τους αγαπημένους σας και αφήστε τις γεύσεις να σας ταξιδέψουν στο παρελθόν και το παρόν ταυτόχρονα.
Καλή όρεξη!