Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, επεσήμανε την προτεραιότητα της κυβέρνησης για ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας της μητρότητας, κατά την εμφάνισή της στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV. Αναφέρθηκε στις πολλές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της προστασίας της μητρότητας και τη συμφιλίωση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις μητέρες να συνδυάσουν αυτούς τους δύο ρόλους», σημείωσε.
Η κ. Κεραμέως ανέλυσε τα τρία βασικά στοιχεία του πλέγματος προστασίας: την άδεια κύησης και λοχείας, το επίδομα γέννησης και την άδεια μητρότητας, η οποία επεκτάθηκε από τους έξι στους εννέα μήνες. Το 2023, το μέτρο επεκτάθηκε για πρώτη φορά και στις αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες.
Ωστόσο, υπήρχαν εργαζόμενες που παρέμεναν εκτός του πλαισίου προστασίας, όπως οι μητέρες που εργάζονται σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Χθες υπέγραψα την κοινή υπουργική απόφαση που επεκτείνει το μέτρο και σε αυτές τις κατηγορίες. Η επέκταση ισχύει αναδρομικά για γεννήσεις από τον Νοέμβριο του 2022. Ακόμα και αν γέννησες τότε, το αίτημά σου γίνεται αποδεκτό από τον εργοδότη», τόνισε η υπουργός.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, το συνολικό δίχτυ προστασίας της μητρότητας ανέρχεται σε πάνω από 13.000 ευρώ για κάθε γέννηση. Εξήγησε ότι υπήρχαν δεκάδες αιτήματα από μητέρες που έμεναν εκτός και τώρα το ζήτημα αυτό έχει ρυθμιστεί. «Είναι ένα μέτρο που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, κι εμείς το συνεχίσαμε αμέσως, γιατί η προστασία της μητρότητας είναι πολύ υψηλά στις προτεραιότητές μας. Θα προωθηθεί στο υπουργείο Οικονομικών και μετά θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ».
Η υπουργός επισήμανε επίσης: «Είναι σημαντικό ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί την άδεια αυτή και ισχύει αναδρομικά από τις 25 Νοεμβρίου του 2022. Όσες μητέρες έχουν γεννήσει από τότε μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της άδειας μητρότητας».
Η κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα που ενισχύουν τη στήριξη της μητρότητας, διασφαλίζοντας ότι καμία μητέρα δεν μένει εκτός προστασίας.