Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής επιστήμονες του University College London και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Γκέτινγκεν, ανέπτυξε μια απλή εξέταση αίματος που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη της νόσου Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευροεκφυλιστική διαταραχή στον κόσμο, επηρεάζοντας σχεδόν δέκα εκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα, η διάγνωση και η θεραπεία γίνονται αφού έχουν εμφανιστεί συμπτώματα όπως βραδύτητα στην κίνηση και προβλήματα μνήμης. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έγκαιρη πρόβλεψη και διάγνωση θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξεύρεση θεραπειών που θα επιβραδύνουν ή θα σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications», περιέλαβε ανάλυση αίματος από 99 άτομα πρόσφατα διαγνωσμένα με Πάρκινσον, 72 άτομα με διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου, αλλά χωρίς κινητικά συμπτώματα, και 36 υγιείς συμμετέχοντες. Οι επιστήμονες εντόπισαν 23 πρωτεΐνες σταθερά απορρυθμισμένες στο αίμα των ατόμων με Πάρκινσον, ενώ έξι από αυτές τις πρωτεΐνες ήταν επίσης απορρυθμισμένες σε άτομα με διαταραχή της συμπεριφοράς του ύπνου REM.
Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναγνωρίσουν το 100% των ατόμων με Πάρκινσον με βάση οκτώ πρωτεΐνες. Επιπλέον, το μοντέλο προέβλεψε με ακρίβεια 79% αν ένα άτομο με διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM θα ανέπτυσσε Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν από την έναρξη των κινητικών συμπτωμάτων.
Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για δέκα χρόνια και η παρακολούθηση συνεχίζεται για όσους προβλέφθηκε να αναπτύξουν Πάρκινσον, ώστε να επαληθευθεί περαιτέρω η ακρίβεια του τεστ. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω επαλήθευση του τεστ σε μεγαλύτερες ομάδες συμμετεχόντων.