Τα καλιτσούνια είναι ένα παραδοσιακό κρητικό γλυκό, που συνδυάζει τη φρεσκάδα της μυζήθρας με το άρωμα των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης. Αυτή η συνταγή αναδεικνύει τα αγνά υλικά του νησιού και είναι ιδανική για να απολαύσετε μια γεύση από την παράδοση της Κρήτης.

Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι ρακί (ή άλλο ποτό)
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
διαβάστε ακόμα: “Κρητική Χορτόπιτα με Μοναδικές Πινελιές“
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. φρέσκια μυζήθρα
- 2 αυγά
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι κανέλα
- Λίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα:
- Μέλι θυμαρίσιο
- Κανέλα
Εκτέλεση
- Προετοιμασία της ζύμης:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Προσθέστε το ελαιόλαδο και τρίψτε το με τα χέρια σας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
- Προσθέστε τη ρακί και το χλιαρό νερό και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
- Προετοιμασία της γέμισης:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη μυζήθρα, τα αυγά, τη ζάχαρη, την κανέλα και τον ψιλοκομμένο δυόσμο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Άνοιγμα φύλλο και ψήσιμο:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
- Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. και κόψτε κύκλους διαμέτρου 10 εκ.
- Τοποθετήστε μια κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε κύκλου και διπλώστε τη ζύμη στη μέση, σχηματίζοντας μισοφέγγαρα.
- Πιέστε τις άκρες με ένα πιρούνι για να σφραγίσετε τη γέμιση.
- Τοποθετήστε τα καλιτσούνια σε λαδόκολλα και ψήστε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Σερβίρισμα:
- Αφήστε τα καλιτσούνια να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρετε με θυμαρίσιο μέλι και πασπαλίζοντας με κανέλα.
Μια Ιστορία από την Παράδοση
Τα καλιτσούνια έχουν βαθιές ρίζες στην κρητική παράδοση και συνδέονται με τις μεγάλες γιορτές και τα πανηγύρια του νησιού. Η προετοιμασία τους ήταν και εξακολουθεί να είναι μια ομαδική δραστηριότητα, όπου οι γυναίκες του χωριού συγκεντρώνονται για να ζυμώσουν και να γεμίσουν τα καλιτσούνια, ανταλλάσσοντας ιστορίες και παραδόσεις.
Η μυζήθρα, το κύριο συστατικό της γέμισης, παράγεται από τα γάλατα των κρητικών αιγοπροβάτων που βόσκουν στα πλούσια βουνά και τις κοιλάδες του νησιού. Το άρωμα της φρέσκιας μυζήθρας και των αρωματικών βοτάνων συνδέει το παρελθόν με το παρόν, θυμίζοντας τις απλές, αυθεντικές γεύσεις της κρητικής κουζίνας.
Αυτή η συνταγή, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, παραμένει ένας πολύτιμος θησαυρός της κρητικής πολιτιστικής κληρονομιάς, θυμίζοντας σε όλους την αξία των αγνών υλικών και της συλλογικής προετοιμασίας.