Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΜπακαλιάρος Πλακί: Μια Αυθεντική Γεύση από την Ελληνική Παράδοση

Μπακαλιάρος Πλακί: Μια Αυθεντική Γεύση από την Ελληνική Παράδοση

Ο μπακαλιάρος πλακί αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Αυτή η συνταγή συνδυάζει τη φρεσκάδα των λαχανικών με την ιδιαίτερη γεύση του παστού μπακαλιάρου, προσφέροντας ένα γεύμα γεμάτο νοσταλγία και αυθεντικότητα. Το φαγητό αυτό έχει βαθιές ρίζες στη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας, καθώς συνδέεται με την ιστορία των θαλασσινών ταξιδιών και την ανάγκη διατήρησης των τροφών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σήμερα, ο μπακαλιάρος πλακί είναι ιδανική επιλογή για οικογενειακά τραπέζια ή για όσους αναζητούν γεύσεις που τιμούν την παράδοση, αλλά και τη θρεπτική αξία ενός καλού ψαριού.


Συνταγή για Μπακαλιάρο Πλακί

Υλικά (Για 4 άτομα):

  • 4 φιλέτα παστού μπακαλιάρου (περίπου 600-800 γρ.)
  • 4 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 3 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 4 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Δείτε ακόμα: Ρατατούι: Ένα Πιάτο με Καταγωγή από τη Γαλλική Προβηγκία


Εκτέλεση:

  1. Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου
    Βυθίστε τον μπακαλιάρο σε κρύο νερό για τουλάχιστον 24-36 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 6-8 ώρες.
  2. Προετοιμασία λαχανικών
    Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τα καρότα και τις πατάτες και ανακατέψτε ελαφρά.
  3. Σάλτσα ντομάτας
    Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά ώστε να δέσει η σάλτσα.
  4. Στρώσιμο και ψήσιμο
    Σε ένα ταψί, στρώστε τα λαχανικά και τη σάλτσα στον πάτο. Τοποθετήστε από πάνω τα φιλέτα μπακαλιάρου. Ραντίστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με τον μαϊντανό.
  5. Ψήσιμο
    Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να απορροφηθεί η υγρασία.
  6. Σερβίρισμα
    Σερβίρετε ζεστό, συνοδευόμενο από φρέσκο ψωμί και ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Ο μπακαλιάρος πλακί είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ελληνική κουλτούρα και την παράδοση των νηστίσιμων περιόδων. Χάρη στην ευκολία συντήρησης του παστού μπακαλιάρου, το πιάτο αυτό διαδόθηκε ευρέως και κατέληξε να αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής κατά τη Σαρακοστή ή άλλες ημέρες νηστείας, όταν επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Η ιστορία αυτού του πιάτου αποδεικνύει την ευρηματικότητα των Ελλήνων στη δημιουργία γευμάτων που συνδυάζουν πρακτικότητα και γευστική απόλαυση. Έτσι, κάθε μπουκιά μας φέρνει πιο κοντά στις ρίζες μας και στις αξίες της απλότητας και της νοστιμιάς.

Μοίρασε το Άρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σήμερα οι Πλανήτες Σου Ψιθυρίζουν: Τι Μήνυμα Έχει το Σύμπαν για...

0
Η τελευταία ημέρα του Μαρτίου κλείνει με δυνατές ενέργειες, καθώς ο Ήλιος στους 10° του Κριού μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και θέληση για δράση. Η...